Flygvapnet behöver dig!
Nu rekryterar och utbildar vi mot kommande frivilligbefattningar i Flygvapnets krigsorganisation. Befattningarna innebär att man tecknar ett frivilligavtal med någon av Flygvapnets organisationsenheter, (Flygflottiljer). Om du inte har genomfört värnplikt (VPL) kommer du att få genomföra en GU-F, dvs en Grundläggande soldatutbildning för frivilliga.
BEHÖRIGHETSKRAV
Du ska:
- ha fyllt 18 år.
- vara svensk medborgare.
- vara folkbokförd i Sverige.
Kontakta oss på xbef@fvrf.se för mer information eller skicka in intresseanmälan genom att klicka på nedanstående länk.
Skicka in din intresseanmälan här
Befattningarna är:
Stabsassistent, den mest efterfrågade befattningen av flottiljerna .
Denna uppgift innebär att man tjänstgör i någon av Flygvapnets staber där man hjälper till med alla rörande ledningsstöd. Det kan vara allt från att föra lägeskartor till att se till att all administration hanteras på ett effektivt sätt, till att vara behjälplig med kommunikation, såväl internt som externt. Man ingår i ett arbetslag med andra stabsassistenter och arbetar i nära samarbete med andra specialister.
Utbildning till stabsassistent genomförs av Svenska Lottakåren efter fullgjord Grundläggande soldatutbildning för frivilliga, GU-F.
Fordonsförare , stort och tungt eller lätt och smidigt.
Frivilliga fordonsförare kör allt ifrån tunga till lättare fordon för tex. personaltransport. Man får utbildning på ett begränsat antal fordon utifrån det behov som finns som kan vara allt från tunga transporter till specialfordon, bandvagnar eller mindre fordon.
Utbildning till fordonsförare genomförs av Bilkårens Riksförbunds efter fullgjord Grundläggande soldatutbildning för frivilliga, GU-F.
Hundtjänstinstruktör, kan det mesta om våra fyrbenta soldater.
Hundtjänstinstruktören är sakkunnig i det mesta som rör förbandets hundar. Man är också behjälplig att planera och delta vid genomförande av olika övningar för att bibehålla och utveckla hundarnas förmåga.
Utbildning till hundtjänstinstruktör genomförs av Svenska Brukshundklubben efter fullgjord Grundläggande soldatutbildning för frivilliga, GU-F.
Trossoldat, logistik i stort och smått.
Trossoldaten ingår i logistikkedjan som säkerställer att våra krigsförband har rätt saker i rätt tid på rätt plats. Logistiken handlar om att all ammunition, materiel, utrustning och förplägnad (mat) skall nå ända ut till soldaten. I denna tjänst ingår du i ett arbetslag som spelar en oerhört viktig roll för all annan verksamhet.
Utbildning till trossoldat genomförs i samarbete mellan Flygvapenfrivilligas Riksförbund och Svenska Bilkåren efter fullgjord Grundläggande soldatutbildning för frivilliga, GU-F.
Kursansökan Frivillig försvarsorganisation
Kursansökan kan sändas digitalt med e-post eller i pappersform med brev senast två (2) månader före kursstart. Du får besked om Du är antagen eller ej ca fem (5) veckor före kurs.
Ansökan sänder du med e-post och skriver under med Acrobat Readers funktion för att underteckna med hjälp av BankID (eller motsvarande) eller alternativt anger du din e-postadress i "Sökandes underskrift".
Ansökan skall sändas enligt nedan:
- Medlemmar i FVRF sänder ansökan via den Region/Förbund där vederbörande är medlem.
- Medlemmar i övriga frivilliga försvarsorganisationer sänder ansökan via egen organisation enligt respektive organisations rutiner.
Respektive Region/Förbund i FVRF och övriga frivilliga försvarsorganisationer ansvarar för att få eget förbands (utbildningsgrupp motsv) yttrande på anskningsblanketten.
Efter ovanstående handläggning sänds ansökan till Flygvapenfrivilligs utbildningshandläggare på adress: tord.wallin@fvrf.se
Sänder du ansökan med brev ska den sändas till:
Följs inte ovanstående regler kommer handläggningstiden för ansökan att kraftigt förlängas vilket kan innebära att kursansökan inte hinner handläggas i tid och den sökande missar att bli antagen till sökt kurs.
Klicka på kursansökan nedan för att öppna formuläret.
När du fyllt i formuläret skriver du ut och skickar det via brev eller alternativt spar du en lokal kopia som du sedan bifogar i ett e-post meddelande.
Var noggrann med att fylla i alla fält som efterfrågas, fyller Du i för hand måste det vara läsbart - allt annat försenar handläggningen av din ansökan.
Klicka här för att hämta kursansökan
Som medlem i Flygvapenfrivilliga har du tillgång till ett omfattande kursutbud, se våra kurser under Utbildning/Kurskatalog
Vissa av utbildningarna genomförs av annan frivillig försvarsorganisation i samverkan med Flygvapenfrivilliga, se www.frivilligforsvaret.se
Foto: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten
Grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F)
GU-F är en grundläggande soldatutbildning i första hand för dig som inte gjort värnplikten. Här får du de grundläggande militära kunskaper som krävs för att gå vidare till andra specialiserade utbildningar. För mer information klicka här.
Kompletteringsutbildning
Inom kompletteringsutbildningarna hittar du kurser där du kan fördjupa eller bredda dina kunskaper.
Några exempel på kompletteringsutbildningar är: Instruktörstjänst, Ledarskap, CBRN, överlevnad, sjukvård, vapentjänst mfl.
Vidareutbildning
När du genomfört och blivit godkänd instruktör på våra instruktörsutbildningar, IK G del 1 samt del 2, finns möjlighet att söka vidareutbildning som instruktör, som tex. kurschef, handledare mm, se "Bli instruktör"
GRUNDLÄGGANDE SOLDATUTBILDNING FÖR FRIVILLIGA (GU-F)
Kursen grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F) riktar sig i första hand till dig som inte har genomfört en militär grundutbildning.
Under 14 intensiva dagar lär du dig allt från Försvarsmaktens värdegrund, till hur du använder din utrustning, hur du skyddar dig själv och dina kamrater. Du får lära dig mycket om dig själv och om hur det är att lösa uppgifter i grupp tillsammans med andra som också vill göra en viktig samhällsinsats. Kursen präglas av högt tempo och kan uppfattas som fysiskt och psykiskt ansträngande. Utbildningsmålen är samma oavsett var du utbildar dig så att alla som genomför GU-F får samma grundkunskaper.
UNDER GU-F LÄR DU DIG BLAND ANNAT
- Försvarsmaktens värdegrund och uppförandekoder samt soldatregler.
- Om lojalitet, ansvarskänsla och kamratskap.
- Att använda uniform och utrustning så att du klarar dig i alla väder.
- Att sätta upp en förläggning, resa tält, laga mat och sköta din hygien.
- Att skydda dig själv, dina kamrater och din förläggning.
- Att använda ditt vapen.
- Att ge första hjälpen och använda sjukvårdsmaterial.
- Att skydda dig mot olika kemiska och nukleära stridsmedel.
Behörighetskrav
Du ska:
- ha fyllt 18 år.
- vara svensk medborgare.
- vara folkbokförd i Sverige.
- vara medlem i en frivillig försvarsorganisation.
För mer information om den befattning du är intresserad av kontakta ansvarig frivillig försvarsorganisation för mer information samt hur du gör en intresseanmälan.